7.0 Uønskede hendelser
Siden er under utvikling (16.05.2024)
7.1 SEKSUELL TRAKKASERING/ OVERGREP
VARSLINGSRUTINER MOT SEKSUELL TRAKASSERING
Fauske/Sprints varslingsrutiner bygger på Norges idrettsforbunds retningslinjer mot seksuell trakassering og overgrep.
DER STÅR DET:
«Seksuelle overgrep og seksuell trakassering er totalt uforenlig med idrettens verdier. Det er nulltoleranse for diskriminering og trakassering uansett kjønn, etnisk bakgrunn, livssyn, seksuell orientering og funksjonshemming i norsk idrett.
Det er et viktig mål å utvikle toleranse og forståelse og å skape erkjennelse av menneskers likeverd for å unngå diskriminering, trakassering og hets. Alle i idretten bør jobbe for å etablere trygge miljøer og en trygg atmosfære for både barn, unge og voksne. Voksne må respektere utøvernes personlige rom og aldri overskride grensene for akseptabel oppførsel.
Med seksuell trakassering menes uønsket seksuell oppmerksomhet som er plagsom for den oppmerksomheten rammer. Med seksuelle overgrep menes å lure eller påtvinge et annet menneske seksualitet som det ikke ønsker, eller er utviklingsmessig i stand til å gi sitt samtykke til.
Behandle alle med respekt, og avstå fra alle former for kommunikasjon, handling eller behandling som kan oppleves som krenkende.
- Unngå berøringer som kan oppleves som uønsket.
- Unngå alle former for verbal intimitet som kan oppleves som seksuelt ladet.
- Unngå uttrykk, vitser og meninger som omhandler utøveres kjønn eller seksuelle orientering på en negativ måte.
- Tilstrebe å ha begge kjønn representert i støtteapparatet.
- Unngå kontakt med utøvere i private rom uten at det er flere til stede eller det er avtalt med foresatte eller idrettsledelsen.
- Vise respekt for utøverens, trenerens og lederens privatliv.
Unngå doble relasjoner. Dersom et gjensidig forhold etableres bør situasjonen tas opp og avklares åpent i miljøet. - Ikke tilby noe form for motytelse i den hensikt å forlange eller forvente seksuelle tjenester i retur.
- Gripe inn og varsle dersom man opplever brudd på disse retningslinjene.
- Støtteapparatet (trenere, ledere, tillitsvalgte, funksjonærer, dommere, foreldre mfl.) har hovedansvar for at retningslinjene gjøres kjent og overholdes i organisasjonen/idrettsmiljøet.
RUTINER FOR VARSLING I FAUSKE/SPRINT:
- Fauske/Sprint skal ta alle meldinger om seksuelle overgrep eller trakassering alvorlig.
- Meldinger om seksuell trakassering og overgrep skal straks håndteres av ledelsen i klubben (daglig leder, styreleder i F/S).
- Trenere eller andre i støtteapparatet i F/S som blir kontaktet av noen eller får kjennskap på annet vis om ei slik sak, skal straks ta dette videre til daglig leder eller styreleder.
- Hvis det gjelder overgrep mot en myndig person skal man oppfordre personen om å selv melde saken til politiet, og gjerne tilby å bli med personen til politiet.
- Om det gjelder overgrep mot en mindreårig skal man informere foresatte, og i samråd med de melde saken til politiet.
- Dersom man mistenker at den/de foresatte selv har utført seksuelle overgrep mot mindreårige skal man ta kontakt direkte til politiet, eller kontakte barnevernet i kommunen.
- Det er avgjørende at slike saker blir tatt tak i umiddelbart.
- I saker som kan være brudd på loven skal man kontakte politi med det samme (samme dag) på telefon 112 (akutt) eller 02800.
- Om man er i tvil om hva man skal gjøre, skal man kontakte politiet, legge frem saken og spørre de om råd.
- Fauske/Sprint skal avklare sin oppfølging av slike saker med politiet, for å ikke ødelegge for politiets etterforskning.
- I andre saker skal ledelsen håndtere saken så snart som mulig, og senest innen en uke.
- Det skal oppnevnes saksansvarlige i styret og man skal avtale møte med de involverte.
- Fauske/Sprint skal aldri hindre eller råde noen fra å kontakte politiet.
- Kontakt idrettskretsen i fylket for hjelp til håndtering i idrettslaget.
- Kontaktinformasjon til idrettskretsene http://www.idrettsforbundet.no/idrettskretser/
SAKSGANG I FAUSKE/SPRINT
- Det er styret som håndterer og gjør vedtak i saken.
- Som i andre saker skal styrets medlemmer vurdere sin habilitet, og dette bør komme fram av relevante protokoller.
- Alle saker skal følges opp, uavhengig av om saken blir håndtert av politiet.
- Dette gjelder både om noen blir dømt i saken, eller om saken ender med frikjennelse eller at saken blir lagt bort.
- Styret bør peke ut to personer i styret, helst en av hvert kjønn, som er saksansvarlige.
- Mens saken er underlagt politi eller rettssystemet, skal fotballklubben; vurdere om saken skal meldes inn til NIFs domsutvalg for suspensjon av involverte.
- Be person(er) som har blitt beskyldt for å ha utført seksuell trakassering eller overgrep om å ha en tilbaketrukket rolle til saken er håndtert.
- Vurdere å hente inn ny(e) politiattester(er).
- Saker som ikke er politisaker, eller som er ferdig håndtert av politi/rettssystemet, skal følges opp av hovedstyret ved de saksansvarlige.
- Saksansvarlige bør holde separate møter med de involverte, og vurdere om en skal hente inn annen informasjon. På bakgrunn av dette lager de et saksframlegg til styret. Fauske/Sprint er oppfordret til å kontakte idrettskretsen for hjelp i slike saker.
7.2 ALVORLIGE HENDELSER
Ved enhver alvorlig hendelse, det være seg skader, plutselig sykdom eller upassende hendelser, skal følgende skje:
- Daglig leder skal umiddelbart varsles, i hans fravær varsles styreleder direkte umiddelbart pr. telefon.
- Hvis skaden eller sykdommen er alvorlig, i den forstand at det kan være snakk om mulighet for varige men, eller hendelsen er alvorlig slik at det kan være aktuelt og varsle politi eller arbeidstilsyn, skal daglig leder alltid varsle styreleder umiddelbart.
- Ansvarlig trener/leder på feltet skal – straks den akutte situasjonen er avklart – forfatte en kort rapport som gir navn og kontaktdata på skadede/fornærmede og navn på alle som var til stede og observerte noe av interesse. Rapporten skal gi en beskrivelse av hendelsesforløpet, og sendes til daglig leder og styreleder pr e-post. Dette gjelder alle tilfeller, også de «mindre alvorlige». Rapporter samles i egen perm på kontoret.
- Ved tvil skal relevant offentlig myndighet (ambulanse, politi og arbeidstilsyn) alltid varsles. Usikkerhet om dette avklares med daglig leder og styreleder. Ingen andre en styreleder fotball eller styreleder hovedlag uttaler seg til media.
- Kontakt med evt. Pårørende etter den umiddelbare varslingen skal koordineres med styreleder fotball.
7.3 NFFs VARSLINGSKANAL FOR UØNSKEDE HENDELSER
NFF skal arbeide mot vold, trusler, diskriminering, hets, mobbing, doping, kampfiksing, seksuell trakassering og seksuelle overgrep gjennom forebyggende arbeid og effektive sanksjoner, slik at fotballarenaen er trygg for alle.
Denne varslingskanalen er en del av dette arbeidet. Alle varsler sendes til NFF sentralt. Både saken og situasjonen vil avgjøre videre saksgang. De fleste sakene vil bli behandlet og fulgt opp av de lokale fotballkretsene. Du kan velge å være anonym.
Det er viktig at du logger deg på etter en tid for å se om NFF har svart deg og om de har noen flere spørsmål til saken. Som anonym kan du få tilsendt brukernavn og passord på SMS eller e-post, og det er ikke mulig å spore deg etterpå.
Trykk her for å komme til skjema
Disse dokumentene finner du her